Nationale Archeologiedagen 2019: Weerderheem geeft inkijkje in archeologie

Weerderheem probeerde tijdens de archeologiedagen het verleden te laten herleven. Zaterdag verrichtte de heemkundekring archeologisch onderzoek op het buitenterrein van de voormalige sporthal aan de Amundsenstraat in Valkenswaard.

Die archeologische activiteit van de Valkenswaardse Heemkundekring Weerderheem trok zaterdag aardig wat belangstellenden. De bezoekers konden kennismaken met de manier waarop met behulp van radarapparatuur een scan gemaakt werd van de ondergrond. De meeste belangstelling ging echter uit naar twee amateurarcheologen die verspreid over het terrein grondmonsters namen.

Voor radarspecialist Bas Verbeek was dat een logische keuze. ,,Met een op het oog weinig spectaculair apparaat rijd ik over het gebied dat in kaart gebracht wordt. Meer zien de mensen niet. Het resultaat van mijn werk komt pas over enkele weken.”

Het tweetal dat met een speciale grondboor het grondmonster nam, liet direct zien hoe de ondergrond er aan de Amundsenstraat uitziet. Telkens werd een stukje grond van ongeveer vijftien centimeter naar bovengehaald. Elk boorresultaat werd keurig uitgelegd op een stuk plastic ter nadere bestudering. De boor ging tot maximaal twee meter diepte.

Toni Kajbic(52) was met zijn zevenjarig zoontje Gustaaf op het terrein aanwezig omdat hijzelf erg veel belangstelling heeft voor wat er op historisch gebied in Valkenswaard aanwezig is of nog tevoorschijn komt. ,,Ik neem mijn zoon graag mee omdat hij erg nieuwsgierig is. Of dat nu hier bij een opgraving is of in een museum. Er borrelen steeds vragen bij hem op.” Met belangstelling bukt Gustaaf zich telkens over de grondboor als deze met zand weer naar boven gehaald wordt. ,,Allemaal verschillende kleuren”, klinkt hij verbaasd.

Opa Wil van Bree(79) is met zijn kleindochter ter plekke. Hij is zeer benieuwd of er iets speciaals ontdekt wordt. Zeker omdat in de omgeving eerder al eens de restanten van een gracht zijn gevonden. En dat er een pastorie heeft gestaan. Van Bree fotografeert alles wat naar boven gehaald wordt. ,,Mijn kleindochter wisselt het kijken af met spelen. Wat ze nu mist, kan ik straks met foto’s nader duiden.”

Het was voor het eerst dat de werkgroep archeologie van Weerderheem een dergelijk voor publiek toegankelijk onderzoek verrichtte. De werkzaamheden vonden plaats op het terrein van de voormalige Amundsensporthal. Deze gaat binnenkort tegen de grond en het gehele terrein wordt voor woningbouw geschikt gemaakt.